Alaşım ve Paslanmaz Çelik Takı Arasındaki Farklar
Paslanmaz çelik; demir, karbon ve yaklaşık %10,5 oranında kromdan oluşan bir alaşımdır. Bu materyal içerisine kromun eklenmesinin amacı paslanmaz çeliğe mukavemet ve korozyon direnci kazandırmasıdır.
Paslanmaz çelik üretiminde kullanılan diğer alaşımlar silikon, sülfür, fosfor, nitrojen ve manganezdir.
Farklı derecelerde kalitelerde olabilir. Nikel, titanyum, molibden ve niyobyum gibi e metaller da eklenebilir. İlave metaller dayanıklılığı artırmanın yanı sıra süneklik de kazandırır. Böylece çevresel faktörlere karşı dayanımı artar.
Paslanmaz çelik takı tercih etmek için en uygun mevsim yazdır çünkü kuru sıcaklara ve neme karşı oldukça dayanıklı bir yapısı vardır. Dahası, aşırı soğuklarda da kullanmak için en ideal malzemedir çünkü uzay sıcaklığına dahi dayanabilir.
Takı üretiminde kullanılan paslanmaz çelik iki tiptir;
1) 304 paslanmaz çelik
2) 316L paslanmaz çelik
İkisi arasındaki fark; 304 paslanmaz çelik krom ve nikel, 316L ise korozyon direncini artırmak için %2-%3 molibden içermesidir.
Piyasada en yaygın kullanılan paslanmaz çelik türü 304'tür. %18-%20 krom, %8-%10 nikel ve %0,08 karbondan meydana gelir. Gıda kabı yapımında kullanılan çelik ile aynı türdedir. Cilt ile temasında bir sorun olmamasından dolayı takı üretiminde kullanılması da idealdir.
Paslanmaz çelik takılar hipoalerjenik olma eğilimdedir. Hipoalerjenik terimi, takı sektöründe "nikel içermez" anlamına da gelir. Çünkü dünya genelindeki insanların alerjik olma eğilimde olduğu metal nikeldir. Bu özelliği ile metallere karşı hassasiyeti veya alerjisi olan kişiler için idealdir.
NOT: Paslanmaz çelik takıların bazıları %8-%12 arasında nikel içermektedir. Ancak bu oran insan teni ile temasta sorun çıkarmayacak ölçüdedir. Paslanmaz çelikte tipik olarak nikel bulunmasının nedeni, nikelin demiri ve karbonu kırılgan hale getirerek şekil verilmesini kolaylaştırmasıdır.
Alaşım Takılar ile Paslanmaz Çelik Takılar Arasındaki Farklar
Alaşım Takıların Artıları ve Eksileri
+ Çinko alaşım dayanıklı bir materyaldir.
+ Çinko alaşımdan takı üretmek oldukça uygun maliyetlidir.
+ En büyük özelliklerinden biri paslanmaya karşı dayanıklı olmasıdır.
+ Farklı metallerle alaşım haline getirilebildiği için çok yönlüdür.
+ Çinko diğer metalleri galvanizlemek için kullanılır.
- Diğer metaller kadar güçlü değildir.
- Estetik olarak diğer metallere göre daha sönüktür.
Paslanmaz Çelik Takıların Artıları ve Eksileri
+ Paslanmaz çelik oldukça dayanıklıdır, böylece her gün kullanımı uygundur.
+ Estetik olarak özellikle parlaklık açısından çok başarılıdır.
+ Krom tabakası sayesinde çizilmelere ve korozyona karşı dayanıklıdır.
+ Paslanmaz çelik oksitlenmez, yani çelik takı kararmaz.
+ Paslanmaz çelik takılarınızı sadece su ve doğal sabun ile temizleyebilirsiniz.
+ Altın ve gümüş gibi aynı klasmanda olduğu metallere göre oldukça uygun fiyatlıdır.
+ Paslanmaz çelik paslanmaya karşı dayanıklıdır.
Paslanmaz Çelik Takı Almanız İçin 5 Neden
- Paslanmaz çelik çok fazla kuvvetle vurulduğunda eğilebilir.
- Metal sert ve katıdır, bu nedenle şekil vermek oldukça zordur.
- Zirkon gibi değerli taşları paslanmaz çelik üzerine konumlandırmak zordur.
Alaşım ve Paslanmaz Çelik Takı Fiyatları
saten bir örtü üzerinde alaşım minimal küpeler sergileniyor
Paslanmaz çelik, içeriğindeki krom dolayısıyla pahalı bir materyaldir. Çünkü krom çinkodan daha pahalıdır. Bu da çinko alaşım takıların neden daha ucuz olduğunun yanıtı niteliğindedir.
Paslanmaz çelik takıların daha pahalı olmasının bir diğer nedeni ise korozyona karşı daha dayanıklı olmasıdır. Alaşım takılar da sağlamdır ancak paslanmaz çelik takılar kadar dayanımı yüksek değildir. Öte yandan, çinko ağır bir metal olduğundan diğer metallerle alaşım haline getirildiğinde korozyona karşı daha dayanıklı olmaktadır.
Metalin maliyetini belirleyen diğer bir husus ise içeriğinde kullanılan diğer alaşımlardır. Gümüş kaplama ve altın kaplama takılar alaşıma kıyasla daha pahalıdır.
Paslanmaz çelik takılar da titanyum veya altın ile kaplandığında alaşım fiyatı artığından daha pahalı olabilmektedir.
Satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan birisi gümüş/altın kaplama özelliğinin olup olmadığıdır. Eğer kaplama yapılıyorsa, fiyatının bir nebze daha yüksek olması kabul edilebilirdir.
Paslanmaz Çelik Takı Mı? Alaşım Takı Mı?
İkisi arasında nasıl seçim yapacaksınız? Aslında iki metal birbirinden özellik bakımından farklıdır, bu nedenle hangisini tercih edeceğiniz beklentilerinize ve ihtiyaçlarınıza göre değişiklik gösterecektir.
Çinko alaşım takılarda koruyucu ve dayanıklı bir katman vardır. Maksimum bir yıl içerisinde kararacak alaşım takıların aynı görünümünü korumak için yapabileceğiniz bazı bakım tavsiyeleri sunacağız.
Kararmayı gidermek için doğal içerikli diş macunu kullanabilirsiniz. Su ile temasında paslanma konusunda endişe etmenize gerek yoktur. Yani, bakımı oldukça kolay ve düşük maliyetlidir.
Paslanmaz çelik ise yıllar boyunca kullanabileceğiniz, hatta her gün takabileceğiniz bir materyaldir. İçeriğindeki krom sayesinde parlaklığı daha iyidir. Böylece, altın veya titanyum takıyormuş gibi hissetmenizi sağlayacaktır.
Dahası, çizilmelere ve korozyona karşı dayanıklıdır, oksitlenmez. Paslanmaz çelik takı bakımı da oldukça basittir. Yalnızca su ve doğal sabun ile temizleyebilirsiniz. Aynı işlemi karbonat ve su ile de yapabilirsiniz.
Özetle, bu içeriğimizde alaşım ve paslanmaz çelik takı arasındaki farklar konusuna değindik. Takı bakımından kombin önerilerine kadar tüm konularda bilgi sahibi olmak için takı blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.