Alaşım Takı (Bijuteri Takı) Kararır Mı?
Alaşım takı (bijuteri takı) kararır mı sorusunun yanıtını mı arıyorsunuz? Öyleyse, doğru sayfada olduğunuzu söyleyebiliriz. Ek olarak, alaşım takı hipoalerjenik midir sorusunun yanıtı için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Zor kazandığınız parayı takı alışverişi için harcadıktan haftalar sonra kararmış veya paslanmış takılarla karşılaşmak sinir bozucu, değil mi? Bugün daha önce satın aldığınız veya satın almayı hiç istemediğiniz alaşım materyalinin detaylarını inceleyeceğiz.
Çinko alaşımı, takı sektöründe kullanılan en popüler üretim malzemelerinden biridir. Popülerliği ise çok yönlülüğünün yanı sıra, düşük maliyetli olmasından kaynaklanmaktadır.
Tibet Gümüşü olarak da adlandırılan çinko alaşım, nikel ve kurşun da dahil olmak üzere çeşitli elementlerden oluşur. Alaşım takı satın almak istiyorsanız öncelikle şu bilgileri biliyor olmanız gerekir.
- Nikel alerjisi olan kişilerin alaşım takı kullanması önerilmez.
- Kurşun toksik bir metal olduğu için her gün kullanıma uygun değildir.
Piyasada farklı alaşım türleri de mevcuttur. Örneğin bakır ve çinko; çinko, nikel ve bakır; nikel ve gümüş; pirinç ve çinko gibi farklı formlarda alaşımlar da bulunmaktadır.
Alaşım, şekillendirme anlamında üreticilere büyük kolaylık sağlaması özelliği ile en çok tercih edilen takı materyalidir. Ek olarak, pirinç alaşımlar alerjen olmaması ve yüksek derecede korozyon direnci özellikleriyle de kullanılmaktadır.
Alaşım Takı Fiyatları
Peki, alaşım takılar için ortalama ne kadar harcamayı beklemelisiniz?
Takı tasarımına göre değişiklik göstermekle birlikte alaşım takı fiyatları konusunda beklentinizi çok da yüksek tutmamanız gerektiğini söyleyebiliriz. Talep, bilinirlik, kullanım şekli, kaplaması ve ihraç olup olmadığı gibi konular da fiyatları etkileyen etmenlerdendir.
Şunu söyleyebiliriz ki; paslanmaz çelikten ve alaşımdan yapılmış bire bir aynı tasarımdaki ürünlerden alaşım olanı paslanmaz çelik takı fiyatının yaklaşık yarısına satın alabilirsiniz.
Peki, alaşım takı mı paslanmaz çelik takı mı almalısınız? Sorunun yanıtı için bağlantıya gidip detayları öğrenebilirsiniz.
Alaşım Takı Kararır
Bunu duymak hoşunuza gitmeyebilir, ancak satın aldığınız alaşım takı nikel veya kurşun içermese bile takı üretiminde kullanılan çinko alaşımlı metal, tıpkı diğer metaller gibi zaman içerisinde kararır veya rengi solar.
İyi haber ise şudur: kullanılamayacak hale gelmesi uzun sürecektir. Çünkü çinko alaşımının korozyon direncinin havaya maruz kalan çinkonun karbondioksiti ile reaksiyona girerek koruyucu bir tabaka oluşturması, bu tabakanın daha fazla kararmayı önleyerek takınızın ömrünü uzatır.
Özetle, alaşım takı satın aldıktan kısa bir süre sonra kararmış görünmesini beklemeniz gerekir.
Alaşım Takı Neden Kararır?
mermer bir zemin üzerinde çeşitli alaşım materyalinden yapılma gold zincir kolyeler duruyor
Alaşım takıların kararması; kaplama, metal içerik ve bazı çevresel koşullara maruz kalma gibi bir dizi farklı faktöre bağlıdır. Yani, takınız maruz kaldığı koşullara bağlı olarak çok hızlı da kararabilir, değişikliği fark etmeniz aylar da sürebilir.
1. Oksidasyon ve Diğer Reaksiyonlar
Bir çinko alaşımının kararması, alaşımın çevresindeki metalik olmayan bileşikler arasındaki reaksiyonun sonucu olabilir.
Oksijen ve dolayısıyla oksidasyon, kararmanın en büyük nedenlerinden biridir. Oksijenin yanı sıra, diğer reaskiyona neden olan maddeler ise sülfür dioksit ve hidrojen sülfürdür.
Genellikle siyah veya kahverengi kararma bakırın (çinko-bakır alaşımlar için) oksidasyonundan kaynaklanır. Ancak kullanılamaz hale getirmez; bu nedenle, kararma terimi kullanılır. Temizlik veya cilalama yoluyla kolayca ortadan kaldırılabilecek bir problemdir. Yeşil kararma, eğer sürekli oluyorsa ve pul pul dökülme meydana gelmiyorsa, cilt için güvenli bir korozyon şeklidir.
Aktif korozyon, takılarınızda lekeler halinde görünecek yeşil toz şeklinde ortaya çıkar. Bu lekeler, bronz hastalığı olarak da adlandırılır ve aşırı nemle daha da artar. Bu durumda, takı kullanımı derhal bırakılmalıdır.
2. Çevresel Unsurlar
Aşırı nem, aşırı sıcaklık ve aşırı soğuk gibi faktörler de alaşım materyalinin kararma hızını artırmaktadır. Bu çevre koşullarında paslanmaz çelik takı kullanımı önerilmektedir.
3. Aşınmalar ve Ezilmeler
Çinko alaşımlı takılar, kullanım sırasında aşınır veya ezilirse, ortaya çıkan çatlaklardan nem, kir, hatta temizlik maddeleri sızabilecek ve sonunda ağır korozyona veya kararmaya neden olacaktır.
Çinko Alaşım Takılar Renk Değiştirir Mi?
Pirinç gibi %30 çinko ve %70 bakırdan oluşan çinko alaşımlar da oksidasyon nedeniyle renk değiştirebilir. Oksijene maruz kalması renk değişimine neden olabileceğinden takınızın renginde siyaha, kahverengiye, maviye veya yeşile dönme görülebilir. Bu değişimler, takı bakımı doğru yapıldığı halde bile gerçekleşebilir.
Oksidasyonun yanı sıra, takılarınızda gözlemleyebileceğiniz renk değişiminin bir diğer nedeni cildinizde kullandığınız güzellik ürünleri olabilir.
Renk değişiminin bir diğer nedeni de alaşım materyalinin suya maruz kalması sonucunda oluşacak korozyondur. Korozyon, takınız üzerinde pembemsi veya kırmızımsı lekelere neden olabilir.
Alaşım Takılar Nasıl Temizlenir?
Pirinç kolye, küpe, yüzük veya bileklik zaman içerisinde kahverengine dönüyorsa veya parlaklığını kaybediyorsa; aşağıdaki yöntemleri kullanarak takı temizliği yapabilirsiniz.
1) Diş Macunu Kullanın
- Yumuşak kıllı bir diş fırçasına doğal içerikli diş macunu sıkın.
- Ardından alaşım takınızı nazikçe temizleyin.
En iyi sonucu elde etmek için macunu takınıza temas ettirmeden önce köpürtebilirsiniz.
Takınızın renginin değişimi uzun süredir mevcutsa, fırçalama işlemini de daha uzun süre tutmanız gerekmektedir.
- Tüm inatçı lekelerden kurtulduktan sonra macun kalıntılarını gidermek için takınızı iyice durulayın.
- Son olarak, takınızı yumuşak bir havlu yardımıyla güzelce kurulayın.
Evinizde doğal içerikli diş macunu yoksa;
kadın taze limon suyu ve kabartma tozu kullanarak alaşım takı temizliği yapıyor
- Taze limon suyunu kabartma tozu ile karıştırarak bir macun haline getirin.
- Yumuşak bir bez kullanarak hazırladığınız macunu takınıza sürün.
- Tüm lekeleri temizledikten sonra ılık su ile durulayın.
- Son olarak, takınızı yumuşak bir havlu yardımıyla güzelce kurulayın.
Bakımını yaptığınız takıyı iyice kurutmadan bırakırsanız, su ile uzun süreli teması dolayısıyla korozyon meydana gelebilir.
2) Siyah Kalıntıları Temizleyin
Çinko alaşımlı (pirinç) takınızın bazı bölgelerinde siyah lekeler oluştuysa, asetona batırılmış bir pamuk kullanarak eski ışıltısını geri kazandırabilirsiniz. Aseton leke gidermede gerçekten çok başarılıdır.
Siyah kalıntılar çok yaygınsa;
- Alaşım takınızı tamamı aseton olan bir kaseye daldırabilirsiniz.
- Birkaç dakika beklettikten sonra yumuşak uçlu bir diş fırçası kullanarak lekeleri nazikçe fırçalayabilirsiniz.
- Fırçalama işlemi de bittikten sonra takınızı durulamayı ve kurulamayı ihmal etmemelisiniz.
Alaşım takılarınızın kullanım ömrünü uzatmak için tozdan uzak tutmalısınız. Suya maruziyetini sınırlamalısınız. Ek olarak, mümkün olduğunca sık bir şekilde temizliğini yapmalısınız.
Altın kaplama takı kararır mı?
Alaşım takıların tasarımı ve estetiği güzeldir ancak yalnızca iyi bakarsanız harika görünümünü koruyacaktır. Bu nedenle, kararmayı gidermek için beklememeli ve bakımını düzenli olarak yapmalısınız. Korozyon veya çatlama baş edemeyeceğiniz ölçüdeyse bu takılarınızın kullanımını bırakmalısınız.